tiistai 18. elokuuta 2015

The Great Barrier Reef
Mun Cairnsin loman kohokohta ja yksi elämäni hienoimmista kokemuksista – LAITESUKELLUS ja snorklaus suurella valliriutalla.

Mietin etukäteen tosi pitkään uskallanko mennä sukeltamaan ja kyselin Australian suomalaisten fb-ryhmässäkin (maailman paras keksintö, pelastanut ja auttanut monta kertaa!!!) suosituksia hyvistä firmoista. Useampikin sanoi, ettei kannata mennä sukeltamaan, sillä snorklaamalla näkee yhtä hyvin ja vähemmän hässäkkää plus maksaakin vähemmän. Onneksi en kuunnellut näitä ohjeita vaan päätin ottaa snorklauksen lisäksi myös laitesukelluksen!

Cairnsissa on kymmeniä yhtiöitä, jotka tarjoavat snorklausta ja sukellusta sekä helikopterilentoja suurella valliriutalla. Vertailin yhtiöitä ja päädyin Ocean Freedomiin, joka on hieman suurinta osaa kalliimpi, mutta vakuutuin heidän sanoista taata turvallinen, yksilöllinen ja ikimuistoinen reissu ja sitä se todellakin oli! Henkilökunta oli maailman ystävällisin ja kun takasin tullessa kärsin pienestä matkapahoinvoinnista, henkilökunta teki kaikkensa, jotta voisin paremmin. Laivaan olisi mahtunut 75 ihmistä, joka on vähän, sillä monet yhtiöt ottavat 150-300 matkustajaa, mutta meitä oli ehkä 50 ihmistä maksimissaan ja henkilökuntaa n. 10. Niillä muuten täytyy olla maailman siistein työ! Päivät pitkät merellä sukeltelemassa ja näkemässä turistien typertyneet ilmeet upeiden sukellusten jälkeen!

Laivan lähdettyä matkaan saimme briiffauksen sukellus- ja snorklausturvallisuudesta. Sukeltajien piti myös täyttää terveyskysely, jotta voidaan taata turvallinen sukeltaminen. Ocean Freedom käy kahdessa eri kohteessa suurella valliriutalla (Upolu Cay & Upolu Reef), jossa on mahdollisuus lasipohjavenekierrokseen, snorklaukseen ja sukeltamiseen.

Lasipohjavenekierroksen aikana kuultiin infoa valliriutasta ja eri kalalajeista. Snorklaus oli musta hieno kokemus, ja koska vesi ei ole kovinkaaan syvää, ja se on aivan uskomattoman kirkasta, snorklatessakin näki valliriutan ja kaikkia upeita kaloja! Aallokko antoi kuitenkin oman haasteensa snorklaukselle, sillä hengitysputkeen meni aina silloin tällöin vettä. Snorklata sai tehdä niin paljon kuin vain ehti ja jaksoi. Henkilökunta, joka oli sukellusvuorossa näytti parhaita paloja riutasta sillä kohtaa, sillä he todella tunsivat sen huippuhyvin!

Kaikista hienoin kokemus oli kuitenkin ehdottomasti laitesukellus suurella valliriutalla!!! Olin aluksi ihan kauhuissani, että mihin mä oikein olen ryhtynyt, mutta veden alle päästyä sitä unohti kaiken panikoinnin. Koska en ole ikinä ennen sukeltanut, tein Introductory Diven. Introsukelluksessa meitä oli aina yksi henkilökunnan sukeltaja ja kaksi ensikertalaista yhdessä. Tykkäsin tästä tosi paljon ja mulle tuli turvallinen olo, kun meitä ei ollut sen enempää yhdessä. Sukellus kesti n. 30 minuuttia ja käytiin syvimmillään kuuden metrin syvyydessä. Nähtiin valliriuttaa, kaloja ja kilppareita. Veden alla oli tosi rauhallista ja kuului vaan oman hengityksen aikaansaamien kuplien ääni. Introsukelluksessa ei itse tarvinnut osata käyttää kaikkia kikkoja happipullojen ym. kanssa, sillä henkilökunnan sukeltaja teki ne. Tärkeimmät omat ohjeet olivat: Muista hengittää, potkia ja tasata korvien paine. Selvisin tästä hyvin ja jos olisi mahdollista, haluaisin niin paljon mennä vaan uudelleen!! Ehdottomasti yksi elämän hienoimmista kokemuksista!

Kuvat ei muuten tee ollenkaan oikeutta tolle reissulle!! Sukeltaessa ja snorklatessa mulla oli vedenalaiskamera mukana, mutta en jaksanut tähtäillä ja zoomailla jatkuvasti vaan keskityin ihailemaan näkymää ja sohin kameralla enemmän ja vähemmän oikeisiin suuntiin...

Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti