torstai 27. elokuuta 2015

Pieniä ja isompia juttuja Aussiarjesta

Moikka, täällä sopeutuminen etenee vauhdilla ja kaikki on hyvin! Kunhan kerkeän koneelle taas kunnolla, kirjottelen enemmän kuulumisia. Tällä hetkellä tutkin tulevia reissumahiksia ja kartotan Sydneyn tarjontaa, joten en jaksa sen enempää koneella istuskella. Kävin tänään Sydneyn keskustassa itekseni pyörimässä, kun mun piti käydä ostamassa uusi linssi kameran hajonneen tilalle. Matkaoppaita ja nettiä selailtuani olin saanut jonkunlaista käsitystä keskustasta, joten en ollut enää yhtään niin hukassa kuin ennen. Näiden muutaman visiitin perusteella tykkään Sydneystä kyllä tosi paljon. Keskusta on musta tosi kaunis ja tänään tajusin, että Brisbanessa ei juuri ollut vanhoja kauniita rakennuksia, joita taas löytyy täältä tosi paljon. Just vanhojen rakennusten takia mulle tulee Sydneystä vähän mieleen Pariisi. Sydneystä kuitenkin lisää myöhemmin kuvien kera. Tässä muutamia juttuja, joita oon kummastellut vajaan 11 viikon aikana täällä. (Tajusin just, että noin puolet noista liittyy liikenteeseen, hups...)

-Oon täysin tottunut vasemman puoleiseen liikenteeseen. Kun isi lähetti kuvan uusista liikennejärjestelyistä ihan meidän kodin lähellä, katoin sitä tosi kauan, koska se näytti niin hassulta! Lopulta tajusin, että se johtui oikean puoleisesta liikenteestä! En ole juurikaan käynyt ostoskeskuksissa täällä, koska tykkään mielummin shoppailla niin, että kaupat ovat kadun varrella. Cairnsissa mun hostellin vieressä oli jättimäinen ostoskeskus, jossa kävin aina Colesissa (ruokakauppa). Joka kerta yritin mennä liukuportaita väärään suuntaan, sillä ne oli asennettu oikean puoleisen liikenteen mukaan! En oo varma, onko kaikki liukuportaat täällä näin pain, mutta mä menin ainakin aivan sekaisin!

-Musta on aivan ihanaa, kun täällä (okei ei saa yleistää, mutta monissa kaupoissa, kahviloissa ja varsinkin mun sukellusretkellä) ihmiset puhuttelee sua kauniisti ja kohteliaasti lisäämällä tervehdysten ja kysymysten perään “darling” tai “sweetie”. “Hi, how are you sweetie?” “Would you like to have some water my darling?”. Tulee varmaan olemaan kamala  shokki palata Suomeen, kun kaupan kassat ei kysele kuulumisia jne. Ei täällä ole jenkkien kaltaista small talk –kulttuuria, mutta paljon vapaampaa ja rennompaa kuin Suomessa!

-Ruokakaupoissa on jatkuvasti tarjouksia ja ne vaihtuu päivittäin tai jopa päivän aikana! Esim. Mansikat ovat jatkuvasti alessa. 250g rasian normaalihinta on 2,98AUD. Joka kerta kun käyn kaupassa ne ovat alennuksessa joko 2rasiaa 5AUD, 1 rasia 2AUD tai 3 rasiaa 6AUD. Myös Cadburyn suklaa (joka on siis täkäläinen brändi, vaikkakin jenkit vissiin ovat ostaneet sen) on jatkuvasti alessa. Veikkaan, että sen normihinta on 4-5AUD per 200g suklaalevy. Kertaakaan en ole sitäkään ostanut normihinnalla. Musta on kumminkin hassua, miten tarjoukset eivät pysy montaa päivää vaan esim. eilen saattoi olla kaksi levyä 7AUD, tänään yksi levy 4AUD ja huomenna kaksi levyä 6AUD.

-Etukäteen mua varoteltiin siitä, miten täkäläinen kahvi ja suklaa ovat pahoja. Vallan hyvin oon täällä kuitenkin selvinnyt, vaikka oon edelleen sitä mieltä, että Fazerin suklaa on parasta ikinä! Suomessa oon tottunut suht vahvaan kahviin, joten monet kahvit täällä ovat varsin laimeita. Kahvilassa long black, joka vastaa normaalia mustaa kahvia, on vähintään yhtä kallis kuin cappuccino ja flat white, joka on kahvi maidolla, on puolestaan aivan liian laihaa. Cappuccinon päälle täällä laitetaan aina kaakaojauhetta, nam. Täällä kaikissa kodeissa ei ole kahvinkeitintä, joten olen myös tutustunut kaikenlaisiin pikakahveihin ja teepussien kaltaisiin “kahvipusseihin”. Mä en ole mikään supernirso kahvin suhteen, joten tämänkin kannalta täällä ollaan ihan hengissä! Plus mun Sydneyn perheelle on superkahvikone, joten nykyään ei ole kahvin kanssa ongelmaa!

-Banana bread, toast, sandwich ja ylipäätään kaikki vaaleat leivät ja makea. Aamupala on yleensä toast ja lounas sandwich. Ite yritän tehdä aamupalaksi ja lounaaksi salaatteja, puuroa jne.

-Täällä joka paikassa kerrotaan isoilla lapuilla rangaistuksista. Junissa varoitellaan tekemästä väärää hätäilmoitusta, junaraiteille menemisestä saa rangaistukset ja kadun varsilla kerrotaan, miten ylinopeuksista tulee kovat sakot tai kortin menetys. Ymmärrän rangaistukset, mutta musta on hassua, miten niistä infotaan niin isosti täällä! Jopa kyltissä, jossa kielletään pyöräily aidan toisella puolella, on merkinnät sakoista.

-En ole missään nähnyt näin hyviä ja siistejä julkisia vessoja! Niitä on joka paikassa ja ne on ilmasia!


-Täällä linnut pitää ihan kamlaa meteliä ja lähes poikkeuksetta mun herätyksenä toimii ohuiden seinien ansiosta linnunlaulu. Ai niin täällä on kaikkien eksoottisten lintujen ja pelikaanien lisäksi lokkeja, varpusia ja puluja. Ja yksisarvispuluja elis siis puluja, joilla on terävä töyhtö pään päällä.

-Hostperheen tytön koulussa on musta kauheen eriskummallinen käytäntö lasen haun kanssa, vaikka se onkin tosi kätevä! Voin parkeerata auton ja hakea tytön koulun pihalta tai sitten voin ajaa kiss & greet lanelle ja näyttää nimikylttiä etuikkunassa, jolloin koulun opettaja kuuluttaa nimen mikrofoniin, lapsi tulee jonoon ja toinen opettaja tuo hänet autoon. Lapset eivät siis itse kävele autoon. Tää ei johdu turvattomuudesta, varmaan vaan kätevämpi ja nopeampi.

-Täällä on tosi yleistä, että veden lämpötila pitää säätää kahesta eri nupista. Siis lämmin ja kylmä vesi pitää avata erikseen, vesi kuitenkin tulee samasta paikasta. (Kuulostaa ihan kamalalta suomelta mun selitys) Aina suihkussa mulla menee tovi, kun säätelen veden lämpötilaa ja hypin suihkun alla vuoroin kylmässä, vuoroin kuumassa suihkussa. Auta armias, kun pesen hiuksia ja joudun säätämään veden aluksi, shampoon jälkeen ja vielä hoitoaineenkin jälkeen.

-Liikenneympyrässä täällä saa luvan kanssa vilkutella sisään päin, jos aikoo lähteä ympyrästä vasta vikasta kohtaa ulos. Jos lähet ekasta exitistä, vilkutat ulos, jos tokasta, et tee mitään, ja jos vikasta, niin sisäänpäin. Välillä musta toi on tosi tyhmä juttu, koska jos ei ole nähnyt, mistä auto tulee, ei oo mitään tietoa, mikä sen vika exit on.

-Koska täällä tulee pimeä tosi aikasin, talvella viiden kuuden aikaan ja kesälläkään ei saada nauttia valoisista kesäöistä, on tavallista, että baariin mennään ysiltä tai jopa aiemmin.

-Täällä harrastetaan tosi paljon kadunvarsipysäköintiä. Kiva, että pysäköintitilaa on reilusti, mutta välillä on vähän ahdasta, kun molemmilla puolilla tietä on autot parkissa ja lisäksi on vielä vastaantulevaa liikennettä.

-Sakot on järkyttävän suuria! 300 dollaria, jos käännyt oikealle, jos oikealle kääntyminen on kielletty. Reilu 300 dollaria, jos pysähdyt alueelle, jossa pysähtyminen on kielletty jne.


Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti