perjantai 9. lokakuuta 2015

Travel Guide to AdelaideMä tykkäsin Adelaidesta tosi paljon. Helppo, kaunis, turvallinen ja tunnelmallinen kaupunki, jossa kahviloita ja ravintoloita (kivoja sellasia!!) löytyy joka kulmasta ja kävellen pääsee hyvin paikasta toiseen, mutta myös julkinen liikenne toimii. Mulla kävi taas hostellin kanssa hyvä tuuri, sillä Adelaide Central YHA oli huippuhyvä hostelli tai no tuntui enemmän hotellilta vain lämpimämmällä tunnelmalla. Jaoin mun kuuden hengen huoneen, yllätys yllätys, viiden saksalaisen kanssa. Keräsin tähän mun reissun parhaat palat (eli aikalailla melkeen kaikki, missä kävin hah).

Rundle Street ja Rundle Mall. Rundle Mallilta löytyy kaikki kaupat, joita vaan voi toivoa sekä muutama tavaratalo. Mun ostokset rajoittuivat Thomas Sabon charmiin ja uusiin fläbäreihin, mutta tuolta olisi kyllä löytänyt kaiken tarvitsemansa helposti. Kyseessä on siis ostoskatu, ei sisällä oleva ostoskeskus. Rundle Street jatkuu suoraan mallin perään, ja sen varrelta löytyy lukuisia ihania kahviloita, muutamia ruokakojuja ja ravintoloita ja kävinkin siellä muutaman kerran lounaalla, kahvilla tai viinilasillisella (koska ollaan Etelä-Australiassa niin SA viinejä löytyy pitkä lista!). Plus söin superhyvät crepit tosta kuvassa näkyvästä creppikärrystä. Ruoka ei myöskään ollut tuolla Australian mittapuulla mitenkään superkallista. Join mielettömän hyvän 3,5dollarin cappuchinon ja parilla kympillä sain hyvän lounaan viinilasillisella. (Dollarihinnoista voi vähentää n. kolmasosan niin saa eurot). Muutenkin Adelaidessa tuntui, että kivoja ruokapaikkoja löytyi joka kulmalta. Ekana iltana laskin keskustasta hostellille kävellessäni lyhyen matkan varrelta noin kymmenen paikkaa, joissa voisin piipahtaa aamupalalle. Harmi, että aamuja oli vain kaksi...Central Markets. Ohgash must-kohde! Marketeilla, jotka muistuttavat aikalailla kauppahallia, on lukuisia hedelmä-, leipomo-, juusto-, liha- ja herkkukojuja sekä kahviloita. Kahvilat oli mun mielestä vähän kalliita, mutta noi kojut olivat hyvän hintasia! Kävin ostamassa aamupalani sieltä yhtenä aamuna ja ihan kamala valinnanvaikeushan siinä iski. Koska olin suuntaamassa yhteen puistoon aamupalalle, eikä mulla ollut aterimia mukana, päädyin vähän tylsästi mansikoihin, ananakseen, mantelicroissanttiin ja suklaamansikkakuppiin, nam! Olisin mennyt tonne uudelleenkin aamupalalle, mutta halusin säästää toisen aamun kahvilalle.
Torrens-joki. Adelaiden keskustan reunalla virtaa Torrens-joki. Kävin tuolla aamukävelyllä ja mulle tuli tosi vahva fiilis, että olisin jollain pienellä paikkakunnalla tai vaikkapa Turussa, en miljoonakaupungissa Australiassa. Kasvusto oli neutraalia (ei palmuja ja jättisuuria kukkia jne) ja muutenkin maisemat oli tosi kotoisat ja kauniit. Joen varrella sijaitsee myös Festival Centre ja yliopistot ym näkyvät kävelyn varrella.
Royal Botanical Gardens. Tykkään hurjasti sekä Brisbanen että Sydneyn botaanisista puutarhoista, eikä Adelaidekaan pettänyt tällä saralla. Kaunis ja suuri puisto lukuisine kasveineen ja polkuineen on ehdottomasti vierailun arvoinen.

North Terrace. Adelaide keskustan pohjoispuolella kulkee North Terrace -katu, jonka varrella sijaitsevat upeat The Art Gallery of South Australia, Museum of South Australia, Adelaiden yliopisto ja kaupungin pääkirjasto. Kaikki kauniita vanhoja rakennuksia ja kyllä yliopiston kampuksella käveleskellessä tuli fiilis, että siellä olisi ihan kiva opiskella. Art Gallerysta tykkäsin paljon, siellä on esillä Australian ja Euroopan taidetta sekä tällä hetkellä myös mm. japanilaista taidetta pukeutumisen saralla. Art Gallery oli kiva, koska taide on vähän joka vuosikymmeneltä, eikä keskittynyt vain moderniin tai vanhaan. Museossa on tosi kattava näyttely aboriginaleista ja mm. Pacific Ocean -alueen muista alkuperäisväestöistä, mutta siinä vaiheessa päivää, kun museoon pääsin, olin jo niin väsynyt, että enemmän vain kävelin läpi. 
Glenelg. Parinkymmenen minuutin tram-matkan päässä keskustasta sijaitseva ranta on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Glenelgiin päästyäni petyin hieman kaiken hypetyksen jälkeen, mutta vähän aikaa siellä oltuani löysin paikan hohdon. Kaunis rantapaikka useine kahviloineen ja ruokapaikkoineen sekä tietysti se paljon kuvattu jetty. Sain kokonaisen iltapäivän kulumaan ongelmitta istumalla muutamassa ruokapaikassa ja vain käveleskellessä ja kahlaillessa. Upea auringonlasku ja välillä oli vaikea erottaa horisontista meren ja taivaan rajaa, sillä ne olivat niin kauniisti saman väriset. Onhan se aika turistipaikka, mutta älä jää aivan jettyn tuntumaan, vähän kauempana voit nähdä noita pikkupinguja tai ihailla upeita luksusranta-asuntoja.

Ja Adelaide tuntuu ihan kodikkaalta, sillä eka asia, jonka taksin ikkunasta näkee lentokentältä tullessa on tämä...


Niin paljon kuin Sydneystä tykkäänkin, olen vähän tullut tulokseen, että se on liian iso paikka mulle viihtyäkseni täysin. Sydneyssä ja ympäristössä on niin paljon nähtävää, että mulla on stressi siitä, miten ehdin nähdä ja kokea kaiken, vaikka kuten äiti mulle yrittää aina sanoa, niin vaikka en enää näkisi yhtään mitään muuta kuin kotipihan, oon silti nähnyt jo ihan valtavasti Australiaa. Mutta anyway musta tuntuu, että Adelaide on vähän unohdettu reissaajien keskuudessa, muta ehdottomasti suosittelen piipahtamaan siellä. 2,5 päivää riitti hyvin perusjuttujen  näkemiseen, mutta kaupungin fiiliksen ja ruoapaikkojen vuoksi siellä voisi hyvin viettää vaikkapa viikon.

Nyt on saatu tiheällä tahdilla reissu käytyä läpi ja sa nähdä milloin seuraava postaus pamahtaa tänne. Tänään mulla on ohjelmassa asioiden hoitoa ja mennään testaamaan yhen au pairin kanssa meiän lähikahvila ihan just. En tiennyt, että mulla on 10min kävelymatkan päässä kolme kahvilaa! Illalla mennään Sydney Night Noodle Festivaleille. Viikonloppuna mulla on suunnitelmat vielä vähän auki, mutta ainakin luistelua tulee olemaan. Huomenna iltapäivällä reilu 4h treenit, Canadian Thanksgiving-dinner joukkueen kanssa, yökyläily ja maanantaiaamulla treenit 5.30 yay!

Nyt kiiruhdan kahville! Huomenta Suomeen ja ihanaa Finlandia Trophya kaikille sinne suuntaaville!!

Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti