keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Melbourne & Gr8 Ocean Road


Heippa ja terkkuja Aucklandista, Uuden-Seelannin reissun lähtöpisteestäni, jonne lensin tänään. Australia on jäänyt nyt toistaiseksi taakse ja uusi seikkailu odottaa.

Australian taaksejättämisestä ja Uudesta-Seelannista kuitenkin myöhemmin lisää, sillä tällä kertaa mulla on tarkotus päivitellä mun viimesestä viikosta Aussilassa, sillä vihdoinkin pääsin käymään Melbournessa, tuossa urbaanissa hipahtavassa kaupungissa, jossa kahvikulttuuri on valloillaan ja katumuusikoita löytyy joka kulmasta. Melbourne on Aussien toisiksi suurin kaupunki reilulla neljällä miljoonalla asukkaallaan. Sydneyssä 80% tai 90% tai jotain vastaavaa prosenttia ihmisistä asuu omakotitaloissa, jonka vuoksi kaupunki on levittynyt aivan superlaajalle, ja se koostuu tavallaan pienistä kaupungeista. Parhaat kahvilat ja ravintolat samoin kuin suurin osa paikallisista löytyy keskustan ulkopuolelta ja satama-aluetta kansoittavat pöäosin turistit. Melbourne puolestaan on paljon kompaktimpi keskustan suhteen ainakin mun mielestä. Ihmisiä asuu paljon ihan ydinkeskustassakin ja huomattiinkin, että monissa kortteleissa oli toimistoja, hotelleja, kahviloita ja asuintaloja yhdessä. Tiiviimmän asumisen vuoksi (tai jonkin muun) keskusta on niin paljon elävämpi kuin Sydneyn. Sydneyssä on paljon markkinoita ym. häppeninkejä, mutta Melbsissä katusoittajia ja -taiteilijoita on aivan joka kulmalla, kaduilla järjestetään livemusiikkikonsertteja ja tanssitunteja ja töiden jälkeen keskusta on täynnä ihmisiä ravintoloissa, kahviloissa ja puistoissa. Tähän verrattuna Sydneyn keskusta on aavekaupunki.

Sydneystä löytyy kallis asuminen ja eläminen (ihan joukkoliikennekin), paljon nähtävyyksiä ja tekemistä turisteille, upeat surffirannat isoine aaltoineen ja useita erilaisia kaupunginosia. Ja Manly!!

Melbournessa sen sijaan on tosiaan elävä ja iloinen meininki, lukuisia ihania kahviloita aivan keskustan tuntumassa, paljon huonommat rannat ja täältä puuttuu mun mielestä pakolliset must see -nähtävyydet. Great Ocean Road on varmaan isoin nähtävyys, ja sekään ei sijaitse Melbournessa itsessään.

Sydneyssä parasta antia on musta ns. turistijutut ja rantaelämä. Melbournessa meiän loma meni enemmän hengailuksi, sillä nähtävyyksien sijaan parasta oli aistia tunnelmaa. Okei mun havainnot on vähän puutteellisia, kun vietin Sydneyssä yli 6kk ja Melbournessa vain viikon, mutta en mä ihan metsään ole voinut mennä.

Silti tähän astisten kokemusten perusteella olen onnellinen, että asuin Sydneyssä. Vaikka Melbourne onkin aivan ihana, tykkäsin Sydneystä kokonaisuudessaan enemmän.

Pitkän alkujaarittelun jälkeen päästään käsiksi reissun sisältöön. Meidän Melbournen viikko sisälsi kahviloita, ulkonasyömistä, muutamassa museossa piipahtamista, shoppailua, kävelyä ympäriinsä, marketteja, rantailua ja muutaman puiston. Meiän airbnb-asunto oli ihan tosi hyvällä paikalla keskustassa, ratikat meni oven edestä eikä Fitzroyhyn, Yarra-joen varrelle tai Queen Victoria -marketeillekaan ollut pitkä kävelymaytka.

Käytiin myös huristelemassa vuokra-autolla Great Ocean Roadia kaksi päivää. Road on yksi Aussien suosituimmista ja kauneimmista reiteistä, joka kulkee valtameren rannalla ja sukeltaa välillä metsään ja täynnä lampaita js lehmiä oleville pelloille sekä mutkittelee ylös ja alas vuoren rinteitä. Pysähdeltiin matkan varrella spottailemaan villejä koalia ja kenguja, kävelemään metsässä, majakalla, rannoilla ja vesiputouksilla, ihailemaan kivimuodostelmia sekä ottamaan kuvia eri lookout pointeilta. Yövyttiin Port Campbellissa, joka sijaitsee aivan roadin tunnetuimman nähtävyyden, 12 apostlen vieressä. Roadilla olisin hyvin voinut viettää kolmekin päivää, sillä nähtävää ja koettavaa oli yllin kyllin. Great Ocean Roadilla oli suuret metsäpalot ennen joulua, mutta onneksi road oli nyt jo kokonaan auki. Tällä puolella palloa metsäpalot ovat varteenotettava riski ja teiden varrella olevissa opastauluissa toisiksi alinkin riskiluokka on jo 'high'.

Aivan ihana lopetus mun yhdeksän kuukauden Aussielolle. Aino sano, että mulla toistuu postauksissamuutama teema:   kerron kauanko olen täällä ollut, se miten aika menee nopeasti sekä se miten se on ihan hassua. En nyt kirjota noita kahta vikaa huomiota tänne, vaikka allekirjoitankin niistä molemmat.

Aucklandiin oon tosiaan saapunut, ja vietän täällä ekat viisi päivää. Nyt täytyy suunnata vähitellen nukkumaan, tosin saa nähä, että mitä siitäkin tulee, sillä mun kanssa samassa dormissa nukkuu 19 muuta reissaajaa. NZ on tällä hetkellä ihan täynnä backpackereita, joten kaikki hostellit täytyy buukata etukäteeen ja muutenkin matkaa suunnitella aikalailla. Jos haluat siis viettää huoletonta elämää mennen ja tullen miten haluaa, tähän aikaan vuodesta lähes ainoa vaihtoehto tähän on telttailu. Saa nähdä, kuinka nopeasti ärsyynnyn rinkan kanteluun (joka ei oo onneksi kuin 14kg yay, tosin se on täynnä not so yay) ja tavaroiden jatkuvaan sekamelskaan, toivotaan parasta.

Hyvää yötä Aucklandista!

Hanna

Ps. Aikaero on nyt 11h Suomeen, me ollaan siis edellä.

Pps. Istuin lentomatkan keskipaikalla ja unohin kirjan ylös. En kehdannut pyytää päästä jaloittelemaan, kun olin just jo sen pyytänyt, joten lukemisen (Hobitti, virittäydyn tunnelmaan) sijaan naputtelin tätä luonnoksiin. Siksi näin pitkä viesti.

Pps. Air New Zealandilla on raikkaan erilainen turvavideo, tai mikskä sitä sanotaankaan, mutta se, mikä näytetään ennen nousua, ja missä käydään läpi turvaohjeet. Linkkaisin sen tähän, jos mun ja Samsungin yhteiselo olisi vähän sujuvampaa. Air New Zealandilla on myös maalattu kattokruunuja vessan seiniin ja vessoissa kuuluu musiikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti