sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Wine tasting in Hunter Valley


Eilen käytiin Raphaelan kanssa Hunter Valleyssa viinitilakierroksella, joten sain taas yhden kohdan ruksattua yli to do -listalta, joka muuten alkaa olla aika lyhyt. Nyt vaan sormet ristiin, että tää Sydneyn sää tajuaisi, että on kesä ja päättäisi lopettaa monen päivän sateet, jotta mun loput suunnitelmat saataisiin toteutettua. Sillä kyllä, puolet Sydneyläisistä on harmitellut sitä, miten on ollut epätavallisen kylmä ja sateinen kesä. Hunter Valleyssakin viinitilalliset valittelivat katastrofaalista kesää, sillä yleensä siellä kesä on kuuma ja kuiva, lämpötila on 30-40 astetta tai enemmänkin. Eilen oli tosiaan 23 astetta, joka ei tosin mua haitannut, sillä paljon mukavampi viinejä ja juustoja oli maistella, kun hiki ei virrannut selkää pitkin. Viinin valmistus on kuitenkin pulassa, kun rypäleet kastuvat liikaa, kypsyvät hitaasti sekä myrskyt vievät osan sadosta.

Hunter Valley sijaitsee kahden tunnin päässä Sydneystä pohjoiseen ja vähän sisämaahan päin. Alue on Australian vanhin wine region, ja siellä on 172 viinitilaa. Suurempia ja pienempiä. Suurinta osaa Hunter Valleyn alueen viineistä ei voi ostaa bottle shopeista, vaan viinitilat myyvät viiniä ainoastaan omalla tilallaan tai vievät niitä alueen ravintoloihin. Hunter Valleyssa kilpailu on kovaa, joka näkyy myös laadussa. Myös viiniklubeja on alueella useita, joiden avulla viinitilat koettavat saada asiakkaat uskollisiksi oman tilansa viineille. Yhtenä uusien asiakkaiden houkuttelukeinona toimivat ilmaiset viinimaistelut.


Meidän eilinen alkoi vierailulla matkan varrella sijaitsevaan Australia Walkabout Wildlife Parkiin paijailemaan eläimiä ja syömään pientä aamupalaa. Tämän jälkeen suunnattiin Hunter Valleyyn, jossa meidän ohjelmaan kuului kaksi viinitilaa, olutpanimo sekä juusto- ja suklaatehtaat.


Suklaa- ja juustotehtailla maisteltiin ihan tosi hyviä suklaita ja juustoja, mutta varsinkin suklaatehtaassa meininki oli aikamoista suoraa mainontaa. Voisinkin muuten melkein tehdä listan siitä, mitä kaikkea olen oppinut täällä syömään, sillä Suomessa vielä en ollut mikään suuri vaikkapa juustojen ja oliivien ystävä. Näin se maku kehittyy haha.
Viinitilat olivat tosi kivoja kokemuksia ja vaikka olenkin toivoton muistamaan viinien nimiä, sai näistä tastingeista paljon irti. Käytiin kahdella viinitilalla: Leogatella ja Wynwoodilla ja maisteltiin yhteensä noin kahtakymmentä eri viiniä. Leogaten viinit tekivät muhun suuremman vaikutuksen, mutta Wynwoodilla kerrottiin enemmän historiasta ja valmistuksesta ym. mikä oli kiva! Myös meidän tourin opas oli varustettu suurella määrällä tietoa, joten opin kyllä yhtä sun toista rypäleiden koosta, poimimisesta, kierrekorkkien ja korkista valmistettujen korkkien eroista (Euroopassa kuulemma vallitsee käsitys, että kierrekorkki olisi osoitus huonosta viinistä, mutta näin ei oiekasti ole ja monet viininvalmistajat haluaisivat siirtyä kierrekorkkeihin, mutta kuluttajien takia, joutuvat pysymään korkissa) ja viinien valmistuksesta päivän aikana.


Päivän päätteeksi käytiin vielä Potters Brewery -olutpanimossa maistelemassa muutamaa olutmakua. Huomatkaa tossa kuvan taulussa Kippis ja Terveydeksi!! Eikä ollut siis mun kirjoittamia! Kokonaisuudessaan ihana päivä superkauniilla alueella! Siis oikeasti olisin voinut mennä tonne jo pelkästään matkan varrella sijaitsevien maisemien tai Hunter Valleyn maisemien takia.

Kivaa sunnuntaita kaikille!!

Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti