keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Weekend trip to CanberraViime viikonlopun vietin Raphaelan kanssa Australian pääkaupungissa, Canberrassa, joka on vajaa 400 000 asukkaan kaupunki n. 270km päässä Sydneystä lounaaseen. Monelle on tullut yllätyksenä se, ettei Aussien suurin kaupunki Sydney ole pääkaupunki, vaikka täällä sijaitseekin useat maamerkit ja asukkaitakin on yli 10 kertaa enemmän. Canberrasta tehtiin kuitenkin pääkaupunki, sillä Sydney ja Melbourne, Australian suurimmat kaupungit, eivät päässeet reilu sata vuotta sitten yhteisymmärrykseen siitä, kumpi kaupungeista nimitettäisiin pääkaupungiksi.Canberraan pääsee Sydneystä reilussa kolmessa tunnissa helposti bussilla, ja näitä matkoja tarjoaa useampikin yhtiö. Viikonloppureissu riitti meille hyvin ja kerettiin nähdä kaikki listalla olleet nähtävyydet. Jälkeen päin tosin tajusin, että oltaisiin voitu käydä katsomassa suurlähetystöjä, kun Suomellakin on siellä hieno lasinen lähetystö, mutta kaikkea ei voi keretä ja muistaa. Canberrassa suuri osa asukkaista työskentelee valtiolle ja kaupungissa sijaitsevatkin kaikki hallintorakennukset.Olin kuullut paljon negatiivista palautetta Canberrasta, siitä miten se on tylsä, tyhjä, pieni ja persoonaton. En allekirjoita kaikkia väitteitä, vaikka kaupunki ei noussutkaan mun uudeksi lemppariksi. Canberra onkin varmaan yksi Australian eniten mielipiteitä jakava kaupunki.Kyllä, ensi vaikutelma kaupungista oli juurikin tyhjä. Suuria hyväkuntoisia teitä, joita pitkin ajaa muutama auto, pitkät välimatkat ja ei muita kävelijöitä. Eniten meitä hämmästytti se, että kun kävelimme asuinalueiden läpi, ei missään näkynyt pihalla leikkiviä lapsia tai ikkunoiden takana häärääviä ihmisiä. Pieneksi puolustukseksi voi sanoa todella kauniin ja kuuman viikonlopun koululomien aikana, mutta silti. Käydessämme syömässä tai ostoskeskuksessa, tyhjyyden unohti kuitenkin nopeasti, sillä kahvilassakin saimme odotella pöytää. Kyllä siellä siis on ihmisiä, ei vain siellä tyhjien teiden varrella.

Suurin ongelma Canberrassa mun mielestä olikin se, että etäisyydet ovat niin pitkät ja matkojen varrella ei ole mitään kiinnostavaa. Canberrassa on kivoja ja mielenkiintoisia paikkoja, mutta kaikkialta on pitkä matka kaikkialle. Jos kaupunkia tiivistäisi ja ottaisi valtavat valtatiet ja puistot välistä pois, kaupungista tulisi kompakti ja turistiystävällinen.Valitus kuitenkin sikseen ja keskitytään niihin kivoihinkin asioihin. Meidän YHA-hostelli oli supersiisti, ja siellä oli viihtyisä roof top terrace, kokkailtiin hostellilla edullisesti, mutta käytiin myös milkshakeilla (niiiiin hyvät ja samalla varsinainen kaloripommi, Patissiez oli ihan superhyvä kahvila, ja pahimmillaan pöytää saa kuulemma odottaa jopa neljä tuntia, joten meidän 10min odottelu oli oikein inhimillinen) ja lounaalla (persikkaa burgerissa, mutta ihan huippuhyvää tämäkin!!!!) ja nämä paikat olivat aivan ihania, National Museumissa oli tosi mielenkiintonen näyttely alkuperäisasukkaista, War Memorial oli vaikuttava, kaupungin jakava järvi kaunis ja seura huippua! Käytiin myös National Libraryssa, National Galleyssa ja National Portrait Galleryssa, jotka olivat ihan hyviä, tosin potrettigalleria olisi ollut mielenkiintoisempi, jos olisi tuntenut australialaisia paremmin. Ikuisena kahviloiden ja ulkonasyömisen rakastajana silmiin osui tuolla useampikin hyvä kahvila ja ravintola, joihin olisin mielelläni mennyt jos meillä olisi ollut isompi lompakko ja enemmän aikaa.Kyllä mä todella olen iloinen, että lähdin käymään Canberrassa. Ihan jo pelkästään siksi, että olen nähnyt taas uutta puolta Australiasta suurten turistikohteiden ja rantaelämän lisäksi. Kuten Raphaelan kanssa todettiin, reissun voi tiivistää näin: "I don't need to go there again but it was still so good to see it!"Aika menee aivan valtavaa vauhtia, ja tuntuu, etten varsinkaan nyt koululomien aikana ehdi koneelle kirjoittelemaan kuulumisia. Täällä menee kuitenkin hyvin, mitä nyt pientä stressin poikasta tulevasta. Ihan uskomatonta, että mun au pair -aika alkaa olla loppusuoralla, saan kaksi ihanaa vierasta tänne kohta ja sitten onkin jo aika uusille seikkailuille.

Tällä viikolla mulla on ohjelmassa töiden lisäksi, tulevan suunnittelua ja Hunter Valleyssa viinitilakierros. Muuten aion (yritän) nauttia 30-40 asteen helteistä, treffailla muutamaa kaveria ja nukkua univelkoja. Nyt painun kiireellä nukkumaan, kuullaan taas!

Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti